Voordat je voet op de aandelenmarkt zet, wil ik je graag meenemen in mijn ervaringen op de beurs. Ik heb al verteld hoe ik begonnen ben, maar nog niet tegen welke hordes ik ben aangelopen in mijn reis om een eigenstrategie te ontwikkelen. Mijn grootste probleem was altijd om op tijd te verkopen. Een aandeel kopen is eenvoudig: je gaat een positie in meteen schone lei, zonder er emotioneel mee verbonden te zijn. Je hebt wat onderzoek gedaan en denkt een aandeel voor een mooie prijs te kunnen kopen. Je stapt in in de overtuiging dat het aandeel in prijs zal stijgen.
Logisch, anders koop je het niet. Maar dan begint de emotionele achtbaan pas. Dit is het punt vanaf waar je je geld meer of minder waard ziet worden. En dit is waar de twijfel begint toe te slaan. Je denkt bijvoor-beeld: ik heb nu een leuke winst, moet ik nu al verkopen of kan ik het nog even laten staan? Wat als de markt morgen crasht? Of wat nou als ik verkoop en het aandeel blijkt daarna te verdubbelen? Dit zijn vragen die je helemaal dol kunnen maken. En geloof me, ik heb ook met deze vragen geworsteld. Ik heb er zelfs nachten slaap door verloren. Gelukkig heb ik er nu de oplossing voor. Maar die krijg je later in het boek.
Tien keer over de kop
Onderdeel van het niet op tijd verkopen is dat ik vaak genoeg een aandeel tegen beter weten in te lang in mijn portefeuille heb gehouden. Nadat ik mijn aandeel had gekocht, zag ik het meteen wegzakken en veranderen in een verliespositie. Te eigenwijs om mijn fout toe te geven en het aandeel te verkopen bleef ik het aanhouden in de hoop dat het wel weer bij zou trekken. Dan maar voor de lange termijn, dacht ik. Maar dat is gewoon een eenvoudig excuus om de moeilijke beslissing om te verkopen te vermijden en te erkennen dat je fout zat. Het is een wijze les om zo’n positie alsnog op tijd te sluiten, ook al neem je hier verlies mee. Het voorkomt dat je een groter verlies lijdt. Ik heb bijvoorbeeld posities gehad die ik naar negentig procent verlies heb zien gaan. Een aandeel moet dan maar liefst negenhonderd procent stijgen, tien keer over de kop gaan, wil het terugkomen op het oude niveau. Dat is enorm en bijna niet te doen. En mocht het aandeel er ooit in slagen terug te komen, dan duurt het over het algemeen een heel lange tijd. En wat heb je dan gerealiseerd?
Juist, je hebt geen verlies gemaakt. Je hebt niet eens winst gemaakt, geen cent. Je hebt quitte gespeeld opeen positie waar je misschien een aantal jaren in hebt gezeten. Je had beter je verlies op tijd kunnen nemen en het geld in een andere positie kunnen stoppen. Daar had je waarschijnlijk meer aan gehad. Dat is achteraf natuurlijk makkelijk praten en je hebt nooit een garantie dat het andere aandeel wel winst oplevert, maar ik wil hiermee wij-zen op het belang van op tijd verkopen om te voorkomen dat je voor een grotere, nagenoeg onoverbrugbare verliespositie komt te staan.
Een exitplan hebben
Nog beter is het om van tevoren al te bepalen waar je uitstapt. Dus op het moment dat je een aandeel koopt, bepaal je waar je het aandeel weer verkoopt. Dat geldt voor zowel een winstgevende als een verliesgevende positie. Je geeft een maximale onder- en bovengrens aan. En belangrijk is dat je je daadwerkelijk aan je plan houdt, want anders heb je er niets aan. Dit voorkomt dat je je uiteindelijk alsnog laat leiden door emoties en als gevolg daarvan een verkeerde beslissing neemt. Het hebben van een van tevoren gemaakt exitplan is de belangrijkste manier om vermogen te beschermen en om winsten veilig te stellen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het aandeel voor de lange termijn aan te houden en nooit te verkopen. Dat is prima, mits je het van tevoren met jezelf hebt afgesproken. In dat geval hoef je je niet druk te maken om de verkoop. Je kijkt er pas weer naar om zodra je het geld nodig hebt voor iets anders.
'Om maar belegd te zijn'
Waar ik me ook veelvuldig aan schuldig heb gemaakt, was dat ik altijd maar in posities zat en volledig belegd was. Ik dacht: ik heb niet voor niets geld op mijn beleggingsrekening staan, daar moet ik aandelen van kopen. Ik bleef kopen tot mijn laatste euro in een positie zat. Zolang geld niet in aandelen zit, werkt het ook niet voor me, dacht ik, anders staat het maar stil op mijn beleggingsrekening. Dit was lang mijn insteek. Ik had immers al voor mezelf bepaald hoeveel van mijn totale vermogen ik in aandelen zou stoppen, en alles moest in aandelen ‘om maar belegd te zijn’.
Een misvatting, want geld aan de zijkant kan net zoveel opleveren als geld in posities, alleen niet direct. Indirect levert het je geld op, want niet alleen bescherm je met dat geld je vermogen tegen verliezen, maar je hebt ook geld over om in te spelen op nieuwe kansen in de markt. De markt beweegt zoals je weet (of nog gaat leren) altijd in ups en downs en op deze manier dein je mee met het getij van de markt. In een neerwaartse beweging ben je beschermd tegen (groter) verlies. En in een opwaartse beweging heb je ruimte om van kansen te profiteren. Zie je al hoe trends hier heel mooi terugkomen?
Overladen met informatie
Ik wil je nog waarschuwen voor een aantal valkuilen voordat we verdergaan. Een gevaar voor beginnende beleggers is dat je jezelf overlaadt met informatie. Wanneer je net begint, probeer je als een spons alle kennis en informatie op te zuigen. Je wilt natuurlijk een vliegende start maken, maar te veel informatie zorgt alleen maar voor ruis.
Er zijn honderden manieren om te beleggen en duizenden partijen die nieuws of informatie naar buiten brengen. Het is heel gemakkelijk om door de bomen het bos niet meer te zien en daardoor af te gaan op de verkeerde informatie. Het hoeft niet eens verkeerd te zijn, maar het is goed mogelijk dat het afwijkt van jouw visie en dat jij daardoor verkeerde beslissingen neemt. Ik raadje daarom aan een select groepje mensen of kanalen te volgen dat informatie deelt die past bij jouw visie. Zorg dat je weet waar je op moet letten en hoe je informatie interpreteert. Dat bespaart enorm veel tijd en gedoe.
Paralysis by analysis
Het besparen van tijd is bijvoorbeeld een van mijn beleggingsdoelen. Ik vind het belangrijk dat beleggen tijd vrijspeelt in plaats van opeet. Het minimaliseren van de informatietoevoer helpt bij het voorkomen van het beruchte paralysis by analysis-probleem. Dit is wanneer je niet in staat bent een beslissing te nemen vanwege overmatig analyseren. Je bent wanhopig op zoek naar het perfecte aandeel of het perfecte instapmoment en raadpleegt al je informatiebronnen. En terwijl je nog haastig op zoekt bent naar gegevens die jouw aanname bevestigen, is de kans al vervlogen. Je bent verdwaald geraakt in je analyse en daarmee verlamd geraakt om een beslissing te nemen. Geen beslissing is ook een beslissing. Maar als dit ten koste gaat van het profiteren van kansen, is het geen juiste beslissing. Daarom wil ik vasthouden aan een vaste set regels en signalen waar ik altijd op kan bouwen en een stappenplan waarop ik kan vertrouwen. Dat is wat ik in dit boek presenteer. Het is vervolgens aan jou om hiervan je eigen set te ontwikkelen die past bij wie jij bent als belegger.
Type belegger
Iedere belegger is anders. Het is belangrijk dat jij voor jezelf uitvindt wat voor belegger jij bent of wilt zijn. Ben jij bijvoorbeeld een actieve of juist een passieve belegger? Wil je veel risico nemen of juist minder? Doe je liever fundamenteel onderzoek of gebruik je een technische analyse?
Aan de hand van de antwoorden op deze vragen weet je al een stuk beter wat je wel en niet moet doen, welke acties je moet uitvoeren en waar je juist van weg moet blijven. Voor jezelf bepalen wat voor belegger je bent en daar vervolgens naar handelen, betekent dat je al een heel eind op weg bent in het vinden van jouw ideale manier van beleggen. Zelf zocht ik naar een combinatie tussen korte- en lange-termijnbeleggen. En dat heb ik gevonden in Trendtrading. Deze manier van beleggen is het beste van twee werelden en heeft voor ieder type belegger wat wils.
Ik geef je in dit boek de theorie om volgens deze strategie te beleggen. Maar je kunt de informatie ook gebruiken om actiever of passiever te beleggen. Ik kan me namelijk goed voorstellen dat je niet exact alles wilt kopiëren of net even wat dingen anders wilt doen. Zolang het maar aansluit bij jouw visie. Ik weet dat mijn regels passen bij mij en mijn manier van beleggen, maar voor jou kan dit anders zijn. Haal uit het boek wat je waardevol vindt en pas dat toe op je eigen beleggingsfilosofie.
Mijn beleggingsfilosofie
Deze manier van beleggen past bij mijn beleggingsfilosofie. Hij past bij mijn redenen om te beleggen en mijn beleggingsdoelen, die ik hierna uiteenzet.
Laat ik vooropstellen dat ik beleg om alle redenen die ik hier noem. Ik vind bovendien dat eigenlijk iedereen om al deze redenen zou moeten beleggen, niet om één specifieke reden. Misschien verschilt de nadruk op een bepaalde reden per persoon. En sowieso is iedere reden op zichzelf genoeg om te beleggen of te investeren. Mijn doel met beleggen is om financieel vrij of onafhankelijk te worden. Ik beleg met die doelstelling in mijn achterhoofd. Mijn beleggingsplan heb ik erop ingericht om dit te bereiken. Ik zorg dat ik actief inkomen passief maak en ik zorg voor een constante kasstroom. In het laatste hoofd-stuk laat ik je zien hoe ik mijn portefeuille hierop heb ingericht. Verder vind ik het belangrijk dat beleggen tijd vrijspeelt en niet inneemt. Ik heb systemen, stappenplannen en setups ingesteld die mij in staat stellen om in rap tempo onderzoek te doen en beslissingen te nemen.
Ten slotte heeft het ontwikkelen van de juiste mindset ervoor gezorgd dat ik mijn emoties onder controle houd tijdens het beleggen. Inspelen op trends was daar een enorm belangrijke factor bij. Aandelen kopenen verkopen volgens vaste regels op momenten met de hoogste waarschijnlijkheid op de verwachte uitkomst, voorkomt dat ik overmoedig of gefrustreerd word. Het goed uitvoeren van mijn beleggingsbeleid is de leidraad geworden. Ik weet dat het resultaat daar automatisch op volgt. Er was een flinke verandering in mindset voor nodig om tot deze beleggingsfilosofie te komen en deze met succes in de praktijk te brengen. In de rest van het boek zal duidelijk worden hoe ik mezelf hierin ontwikkeld heb en hoe jij dit ook kunt. Belangrijk is eerst dat je een beleggingsplan voor jezelf opstelt en dat je je visie helder krijgt. Ik help je op weg en bekijk met jou de redenen om te beleggen en de doelstellingen van beleggen. Daarna heb ik een opdracht voor je.