Leer de markt écht begrijpen en optimaliseer je rendement.
Syndicaet

Dividend

Trendtrading

Open het menu ⇣

Dividend

Dan zijn we aangekomen bij het dividend. Naast profiteren van koerswinst is dit een tweede manier om rendement te maken met aandelen. Dit is een belangrijke reden voor beleggers om aandelen te kopen en te houden. Dividend ontvangen is namelijk volledig passief en zorgt voor een regelmatige instroom van geld. Dividend is een regelmatige uitkering van een deel van de winst die het bedrijf maakt. Bedrijven keren aan aandeelhouders dividend uit als beloning voor het risico dat zij nemen om de aandelen te houden. Bedrijven hebben immers kapitaal nodig om te kunnen groeien en dat halen ze op via de aandelenmarkt. Beleggers die door middel van aandelen kapitaal aan het bedrijf verschaffen, worden met dividend beloond. Dividend komt boven op potentiële koerswinst. Afhankelijk van de voorwaarden van het bedrijf kan deze uitkering jaarlijks, halfjaarlijks, ieder kwartaal of zelfs iedere maand zijn. Bedrijven zijn vrij in het bepalen van hun dividendbeleid. Ze kunnen er ook voor kiezen om geen dividend uit te keren.

Payout-ratio

Hoeveel dividend een bedrijf uitkeert, verschilt ook per bedrijf. Ieder bedrijf bepaalt dit voor zichzelf. Het kijkt aan de hand van de winst hoeveel dividend het per aandeel kan uitkeren. De hoogte van het dividend ten opzichte van de winst noem je de payout-ratio. Veel dividend uitkeren betekent dat beleggers royaal worden beloond. Dit kan voor een bedrijf slim zijn om beleggers langdurig aan zich te binden of nieuwe beleggers aan te trekken die ook willen profiteren van het hoge dividend. Maar een hoog dividend ten opzichte van de winst houdt wel in dat er weinig winst overblijft om in de groei van het bedrijf te investeren. Het is maar net waar het bedrijf de voorkeur aan geeft. Een gezonde payout-ratio bevindt zich tussen de dertig en vijftig procent. Dan wordt tussen de dertig en vijftig procent van de jaarwinst uitgekeerd aan dividend. Het is belangrijk dat het bedrijf het dividend duurzaam kan blijven uitkeren. Daarom is dit een relevante verhouding om als belegger op te letten.

Dividend ontvangen

Om het dividend te ontvangen moet je op een bepaald moment in het bezit zijn van het aandeel. Omdat een bedrijf niet alle aandeelhouders naar rato kan belonen voor de exacte duur dat zij het aandeel hebben, houdt een bedrijf altijd een peildatum aan waarop wordt vastgesteld welke aandeelhouders in aanmerking komen voor het ontvangen van dividend. Alle aandeelhouders die op die datum eigenaar zijn van een aandeel, zullen op de betaaldatum dividend ontvangen. Hierbij zijn twee data belangrijk: de cum-dividenddatum en de ex-dividenddatum. Natuurlijk is ook de uitbetaal datum relevant, maar daar kom je pas voor in aanmerking zodra je aan de eerste twee hebt voldaan. De datum waarop je het aandeel moet hebben om in aanmerking te komen voor het ontvangen van dividend, is de ex-dividenddatum. Dit is de datum waarop wordt bepaald welke aandeelhouders recht hebben op het ontvangen van dividend op de uitbetaaldatum. Iedere belegger die op die dag aandelen bezit, heeft recht op dividend over die aandelen. Je moet de aandelen reeds hebben op het moment dat de beurs opengaat, dus in feite al vóór de ex-dividenddatum, want je kunt de aandelen niet aanschaffen voordat de beurs opengaat. De datum voor de ex-dividenddatum heet de cum-dividenddatum. Als je in aanmerking komt voor het ontvangen van dividend, zal dit worden uitgekeerd op de uitbetaaldatum over elk aandeel dat je hebt.

Ex-dividend gaan

Op de ex-dividenddatum gebeurt er iets bijzonders. Het aandeel gaat dan namelijk ex-dividend, vandaar de naam. De hoogte van het dividend per aandeel over die periode wordt op de ex-dividenddatum van de koers afgehaald. Een voorbeeld. Stel dat een aandeel voorafgaand aan de ex-dividenddatum een koers heeft van honderd en het dividend per aandeel over die periode één is. Tijdens het ex-dividend gaan van het aandeel wordt het dividend per aandeel van de koers afgehaald en automatisch verlaagd tot 99. Het dividend wordt in feite vanuit de koers betaald. Dit heeft een reden. Het is een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat beleggers aandelen kopen om in aanmerking te komen voor het dividend en ze een dag later bij opening van de beurs weer verkopen om een snelle winst te maken. Met het ex-dividend gaan van het aandeel wordt voorkomen dat slimme beleggers dit trucje uithalen. Zulke mogelijkheden om snel geld te verdienen zijn niet goed voor de koersontwikkeling van het aandeel. Dit is een logische oplossing en het nettoverschil is nihil.

Dividendpercentage (dividend yield)

Bedrijven kunnen verschillende dividendstrategieën hanteren. Zo zijn er bedrijven die geen dividend uitkeren, bedrijven die een beetje uitkeren en bedrijven die juist heel veel uitkeren. Naast de payout-ratio is er voor de belegger nog een andere interessante verhouding om te onderzoeken, namelijk die tussen de hoogte van het dividend en de hoogte van de koers. Dit noem je de dividend yield. Deze verhouding geeft aan hoeveel dividend per aandeel je ontvangt in verhouding tot de prijs die je betaalt om het aandeel te kopen. Stel bijvoorbeeld dat een aandeel een koers heeft van honderd en dat het bedrijf ieder jaar aan dividend één uitkeert. De jaarlijkse dividend yield is dan één procent: je ontvangt één procent dividend ten opzichte van de prijs die je voor het aandeel hebt betaald. Zou het aandeel tien kosten met eenzelfde dividend, dan zou de dividend yield tien procent zijn.

De yield slim gebruiken

Dit is relevante informatie, want als belegger kun je hier slim gebruik van maken. Het dividend blijft in absolute zin doorgaans redelijk constant. Als het goed is, stijgt het dividend ieder jaar zelfs naarmate het bedrijf meer winst maakt. De koers is daarentegen een stuk volatieler. Deze kan onderhevig zijn aan flinke schommelingen. Ondanks de koersschommelingen blijft het bedrijf het dividend constant uitkeren. Dit betekent dat zolang de hoogte van het dividend gelijk blijft een lagere koers tot een hogere dividend yield leidt. En hoe hoger de dividend yield is, hoe hoger het rendement uit dividend. Als (dividend)belegger is het de kunst om aandelen te kopen die een zo hoog mogelijke yield geven zonder dat de duurzaamheid van het dividend eronder lijdt. Naast het royale dividend heeft dit een extra voordeel. Vroeg of laat zullen voldoende beleggers lucht krijgen van het koopje en ook inspelen op de kans. De extra vraag naar het aandeel doet de koers stijgen en dat maakt het aandeel ook in termen van koerswinst weer interessant. Slim gebruikmaken van de dividend yield kan dus in meerdere opzichten interessant zijn. Het is een waardevolle verhouding om in je analyse mee te nemen. De volgende waarden geven aan of de dividend yield hoog of laag is:

• 0-1%: lage dividend yield
• 1-4%: gemiddelde dividend yield
• 4-8%: hoge dividend yield
• > 8%: extreem hoge dividend yield

Dividendverhoging

Waar een hoge dividend yield regelmatig nieuwe beleggers aantrekt en de koers als gevolg daarvan kan stijgen, werkt dit ook andersom: wanneer de koers te hard stijgt zonder dat het dividend meestijgt, kan dat voor beleggers reden zijn om te verkopen. Met deze hoge koers is het aandeel immers niet meer aantrekkelijk om te houden voor het dividend. Beleggers verkopen het liever tegen deze hoge koers en wachten tot de koers weer lager staat om terug te kopen. De koers daalt vervolgens vanwege die extra verkopen. Bedrijven kunnen dit voorkomen door het dividend geleidelijk te verhogen. Het is logisch dat de koers met de jaren stijgt en meebeweegt met de grotere marktcycli op macroniveau, maar dan moet het bedrijf wel moeite doen om het beleid daarop aan te passen. Een stijgende aandelenkoers zonder dividendverhogingen zorgt voor een dalende dividend yield. En hoe lager de dividend yield, hoe minder aantrekkelijk het voor dividendbeleggers wordt om het aandeel te kopen en te houden. De koers zal daar op de lange termijn onder lijden. Het bedrijf kan en moet hier dus rekening mee houden en structureel het dividend blijven verhogen wil het zijn aandeelhouders op de juiste manier kunnen blijven belonen. Het is als belegger belangrijk om na te gaan of het bedrijf hier ruimte voor maakt.